andresnv logo

Andres Corporate Fashion - Onderhoudstips

Onze kleding werd ontwikkeld met het oog op duurzaamheid en gebruiksgemak. Om u te helpen om nog langer te genieten van uw favoriete kledingstukken, geven wij u hier enkele tips en weetjes.

Goed om weten
 • Draai de kleding binnenstebuiten voor het wassen.
 • Was gelijkaardige kleuren samen.
 • Gebruik bij voorkeur een vloeibaar fijnwasmiddel, geen poeders, deze zijn vaak te agressief.
 • Haal de kleding na het wassen onmiddellijk uit de machine.
 • Wij adviseren u om onze blazers nooit zelf te wassen, maar door de nieuwkuis te laten reinigen.
 • Laat uw kleding niet in direct zonlicht drogen, dit kan verkleuring veroorzaken.
 • Volg de strijkinstructies op het etiket en gebruik bij voorkeur een vochtige doek tussen strijkijzer en kledingstuk.
Op uw etiket
wasvoorschriften
Linnen: een krachtig lichtgewicht!

Linnen wordt vervaardigd uit vlas, meer bepaald uit de schors van de vlasplant. Als natuurlijk product is linnen een zeer sterk weefsel dat erg aangenaam is om te dragen, maar wel gemakkelijk kreukt. Typisch voor linnen weefsel zijn de iets dikkere dragen en noppen.

Naargelang de samenstelling gedraagt linnen zich anders. Gemengd met bijvoorbeeld viscose, kreukt het minder.

of of

Zijde: voorzichtig, natuurlijk

Natuurzijde wordt gesponnen door de zijderups. Nadat het doek geverfd is, ondergaat het een wasbehandeling, waardoor het zijn typische uitzicht krijgt. Gewassen zijde wordt vooral gekenmerkt door soepelheid en kleurnuance. In deze stof komen geregeld noppen, dikkere draden of een witte schijn voor. Dit zijn geen fouten, maar specifieke kenmerken van zijde.

Strijk een zijden kledingstuk nooit te warm, anders kan de kleurstof aangetast worden. Een probleem dat pas zichtbaar wordt na chemisch reinigen of onder invloed van licht. Je wast het kledingstuk best met weinig zeep en zijde moet goed gespoeld worden.

of

Wol: help moeder natuur een beetje

Wol is een natuurlijke, kreukherstellende vezel, afkomstig van diverse dieren: schaap, konijn, lama, enz. Er zijn heel wat wolmengelingen mogelijk. Wanneer wol met viscose wordt gemengd, gaat de stof soepeler aanvoelen. Een mengeling van polyester en wol verhoogt dan weer de wasbaarheid van het kledingstuk.

Katoen: niet moeilijk, wel even opletten!

Katoen is afkomstig van de katoenplant. Het is erg aangenaam om dragen en in het algemeen gemakkelijk te onderhouden: machinewas op 30, 40 of zelfs 60°C. Toch kan je ook hier jouw voordeel doen met volgende tips. Was katoenen kledingstukken altijd binnenstebuiten en afzonderlijk (voor donkere kleuren). Als je jouw kantoenen kleren uit de droogkast haalt voor ze helemaal droog zijn, zullen ze makkelijker strijken. Droog katoenen kledij ook niet te warm: zo voorkom je krimpen.

Jeansstof wordt geverfd met indigo kleurstoffen en kan dus ontkleuren. Was jouw jeans dus altijd apart en binnenstebuiten gekeerd. Probeer nooit vlekken plaatselijk te verwijderen.

of  of

Viscose: altijd handig

De grondstof voor viscose is uit hout afkomstig cellulose, die wordt opgelost tot een dikke stroperige vloeistof, waaruit een draad wordt gesponnen. Viscose is een heel soepel weefsel. Nat kan het echter wel snel scheuren. In het algemeen wordt viscose vooral gebruikt in samenstellingen met onder andere linnen, wol, enz.

Viscose (100%) was je best met de hand in een lauw sopje op max. 30°C met wolwasmiddel. Niet wringen, liggend drogen en strijken bij lage temperatuur.

of

Tricot: een verhaal apart

Tricot is een gebreid kledingstuk. Door zijn specifieke structuur is het soepel en elastisch, maar het raakt wel makkelijk zijn vorm kwijt. Daarom is het noodzakelijk om tricot pulls of gilets liggend te drogen.

Zo is Kasjmier een zeer fijne wol, tegelijk licht en warm. Was jouw Kasjmiertrui met de hand in een lauw sopje. Zachtjes uitwringen, niet wrijven, en met lauw water spoelen. Niet centrifugeren, maar liggend drogen, ver van direct zonlicht.

Speciale stoffen = speciale zorg

Synthetische weefsels zoals polyester, polyamide, lycra, enz. worden in hoofdzaak gebruikt samen met natuurlijke vezels, om het comfort ervan te verbeteren. Ze hebben heel wat voordelen: ze zijn kleurvast, kreukvrij en duurzaam. Ze zijn echter wel erg gevoelig voor warmte. Je wast ze dus best op maximum 30°C.

Synthetische weefsels strijk je bij lage temperatuur, zonder stoom. Stretch stoffen verhogen dan weer het draagcomfort van jouw kleding. Je kan deze kledingstukken terug in vorm brengen door ze regelmatig te stomen. Ze mogen niet in de droogkast omdat je dan riskeert dat ze gaan krimpen.

Leder en daim: behandel uw tweede huid als uw eerste

Leder en daim zijn natuurproducten. Dat maakt dat onregelmatigheden en kleurnuances onvermijdelijk zijn. Dat betekent ook dat ze extra zorg en aandacht vragen. Zo is niet gevernist leder (zeker donkere kleuren) gevoelig voor intens licht, zelfs achter glas. Regen kan kleine vlekjes veroorzaken, die later – eens het kledingstuk droog is – wel terug verdwijnen als je erover wrijft.

 • We raden je aan jouw kledingstukken in leder of daim te laten reinigen in een gespecialiseerde zaak.
 • Kleine vlekken kan je eventueel zelf verwijderen met behulp van een speciale gom (voor daim en nubuck).

Handwas

De wasmachine blijft één van de veiligste wasmethodes. Het water blijft steeds op een constante temperatuur, jouw wasgoed wordt niet gewrongen of gewreven en goed gespoeld. Als je ervoor kiest om een kledingstuk met de hand te wassen, hou dan zeker rekening met volgende elementen:

 • – Lees goed de raadgevingen op het etiket, zeker in verband met het behoud van de kleuren.
 • – Gebruik lauw water en zorg ervoor dat het waspoeder eerst volledig is opgelost.
 • – Laat het kledingstuk niet in het zeepsop weken.
 • – Stop tricot niet in de centrifuge. Tricot kan je wel vochtig strijken of met de hand terug in vorm brengen.
 • – Rood ontkleurt altijd. Voeg een beetje azijn toe bij het laatste spoelwater.
 • – Sorteer uw kleding per kleur.
Vlekkengids
 • Balpen
  een zuiver, wit doek bevochtigen en daarmee de vlek zoveel mogelijk opdeppen. Dan inwrijven met ossegalzeep en naspoelen. Of gewoon deppen met brandalcohol.
 • Bloed
  Deppen met koud water (nooit warm!). Herhalen zolang dit nodig blijkt. Eventueel naspoelen met witte azijn.
 • Fruit
  Betten met witte azijn en de overblijvende vlekken eventueel behandelen met een bleekmiddel. Daarna gewoon wassen. Gebruik nooit zeep: in reactie met het fruit kunnen donkere vlekken ontstaan.
 • Koffie en thee
  Snel opdeppen en dan behandelen met een sopje van lauw water en wasmiddel.
 • Lippenstift
  Vlek inwrijven met ossegalzeep en spoelen.
 • Rode wijn
  Vlek zoveel mogelijk absorberen en dan deppen met azijn. Of de vlek neutraliseren met witte wijn en nabehandelen met bleekmiddel.
 • Vet en olievlekken
  Chemisch laten reinigen, of de vlekken met water en ossegalzeep behandelen en goed naspoelen.